EGER WINE MEETUP

EGER, BOR, TALÁLKOZÁS

Több mint húsz éve szervezzük meg itt, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen a szőlészeti és borászati szakembereknek szóló, éves konferenciánkat. A rendezvény történetében mérföldkőnek számít a 2023-ban megvalósításra kerülő, megújított esemény.

Előadónak a szőlőtermesztés és a bortermelés, illetve a borpiac szakértőit hívtuk meg, akik sikertörténetet írtak pincészetükkel vagy specialistának számítanak saját szakterületükön. Azt gondoljuk, hogy az ő történetük inspirációt, a tudásuk pedig támpontot adhat a pincészetek vezetőinek, akik minden nap a fejlődés és a továbblépés lehetőségeit kutatják.

Jövőbe néző borászati vezetőket várunk

Hiszünk abban, hogy olyan világban élünk, amelyben elengedhetetlen az élethosszig tartó, folyamatos tanulás.
A konferencia egyetemi házigazdájaként gondolkodásunkat és napi működésünket alapvetően meghatározza a tudásgyűjtés és a tudásátadás.
Ha ehhez hozzászámítjuk azt is, hogy az Egri borvidék központjában működünk, szőlész-borász képzést folytatunk és kutatási programjainkkal támogatjuk
a szőlészek, borászok munkáját, fontos lehetőségnek érezzük szakmai konferencia formájában is biztosítani a lehetőséget a hazai borászatok
vezetőinek a fejlődésre.

2023

Az Eger Wine Meetup elnevezés egyszerre jelképezi a személyes találkozások fontosságát, valamint a hangsúlyos nemzetközi kitekintést az új információk, szemléletmódok hazai gyakorlatba történő integrálása területén.

A kétnapos konferencia négy tematikus blokkból épül fel. Elsőként a fenntarthatóság témájával foglalkozunk, számtalan gyakorlati megközelítésből bemutatva mind jól működő hazai, mind nemzetközi pincészeteket, akik jelentős lépéseket tettek környezeti terhelésük csökkentése érdekében. A második témánk a birtoképítés területére vezet bennünket, ahol több szemszögből vizsgáljuk meg, hogyan fejleszthető egy borászat a hazai és a nemzetközi piacon egyaránt.

A második napon a klímaváltozás témakörével és a kihívásra adható, a gyakorlati munkában megvalósítható válaszokkal folytatjuk a munkát, majd áttérünk a terroirborok tárgyának vizsgálatára mind tudományos, mind termelői szemszögből közelítve. Mindkét nap egy-egy mesterkurzusra is várjuk azokat, akik borkóstoláson szerzett tapasztalatokkal bővítenék az egyes témákhoz kapcsolódó ismereteiket.

Eszterházy Károly Katolikus Egyetem

A csaknem 250 éves múlttal rendelkező egyetemünk a hazai felsőoktatás meghatározó, dinamikusan fejlődő intézménye, mely Egerben és Jászberényben öt karon piacképes képzéskínálattal, egyedi ösztöndíj-lehetőségekkel, családias hangulattal várja a hallgatókat. Valljuk, hogy az intézmény jövőjének kulcsa a több évszázados hagyományok értékeinek megőrzése mellett a gazdasági-társadalmi kihívásokra való megfelelő válaszok megadásában rejlik. Oktatási és kutatási tevékenységünk az egyetem nagymúltú tradíciójára épül, ugyanakkor modern szemléletű és számos innovatív elemet is tartalmaz.

A szőlészet-borászat tématerületét átfogó, nemzetközileg elismert kutatásaink hatékonyan szolgálják a fenntartható gazdálkodást a teljes Kárpát-medencében. Egyetemünk erre az innovációs tevékenységre építve kínál sokrétű szolgáltatást partnereinek. Kiemelten fontos, hogy az ágazati szereplőkkel összhangban, velük párbeszédet folytatva, szőlészeket, borászokat foglalkoztató aktuális kérdésekre adjon válaszokat az az egri szőlő-bor kutatás-fejlesztési kiválósági központ, amely a minőségi publikációk számát tekintve a legeredményesebbnek számít hazánkban. A régió szakmai szereplőivel közösen folytatott innovatív gondolkodás beépül a jövő borászainak képzésébe, a gyakorlatorientált egri oktatásba.

Szakmai partner – Pannon Bormíves Céh

A Pannon Bormíves Céh tagjai azok az elismert és értékteremtő magyar családi borászatok, akiknek hitvallása megegyezik a céh általános alapelveivel, s akik magukénak érzik a teljes magyar borvidék sorsát. A tagok elkötelezettek a kulturált borfogyasztás népszerűsítése mellett. Teszik ezt kimagasló minőségű boraikkal, rendezvényeikkel, a borturizmust segítő szolgáltatásaikkal és azzal, hogy a borkedvelőknek betekintést engednek a borászati munkafolyamatokba – a szőlőtelepítéstől a borkészítésig.

A szervezet célja belföldön és nemzetközi szinten is méltó hírét vinni a magyar borok, borvidékek és borászatok erejének. Lobbizni a tisztességtelen piaci verseny ellen a borászati iparágban, a helyi termelők és kisgazdák előtérbe helyezésével. Díjazni és elismerni a magyar borkultúra fejlesztésében részt vevő személyek tevékenységét. Támogatni a kisüzemi bortermelést, ugyanakkor a hagyományos bortermelési megoldások mellett ösztönözni az innovációs módszerek kidolgozását is. Óvni, tiszteletben tartani, megőrizni a helyi szőlőfajtákat és népszerűsíteni az ezekből készülő házasításokat és fajtaborokat.