ELSŐ NAP

Csütörtök
2024. február 15.
time-shape-top
Regisztráció

A BYOB Bring Your Own Bottle - „Hozd el a saját borod!” kóstolóestre szánt borokat lehetőséged van leadni a Líceumban a regisztráció során és mi átszállítjuk őket a Fúzióba, hogy napközben behűthessük őket. 

09:30-09:40
program-h100
Dr. Pajtókné Dr. Tari Ilona, Dr. Váczy Kálmán Zoltán – Megnyitó

Dr. Pajtókné dr. Tari Ilona, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem rektora és dr. Váczy Kálmán Zoltán, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem általános rektorhelyettese nyitja meg idén is az Eger Wine Meetup kétnapos rendezvényét.

09:40-09:50
Rókusfalvy Pál – Köszöntő

A tavalyi Eger Wine Meetupon Rókusfalvy Pál nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos az elkészült Magyar Bormarketing Stratégiáról és annak közeli indulásáról számolt be, ma pedig számtalan projekt és kampány megvalósítása után mond köszöntőt a vendégeknek. 

Közösség

9:50-10:20
program-h100
Győrffy Zoltán – Olaszrizling, Közép-Európa, GROW

Az olaszrizling a borkészítés szinonimája Közép-Európában és a Duna medencéjében, ebben a régióban gazdag történelemmel és nagy fejlődési potenciállal rendelkezik. Minden régió, ahol terem – legyen az Szlavónia, a Szerémség vagy a Balaton –, az olaszrizling az egyedi stílus és a terroir kifejeződése. A GROW du Monde Wine Challenge 2022-ben indult nemzetközi fajtaversenyként, de ennél sokkal több: mozgalom a fajta népszerűsítése érdekében.

10:20-10:50
program-h100
Matteo Bellotto (Olaszország, Friuli) – A friuli borászatok közösségi marketingje

A borok kóstolásának új módja anélkül, hogy beszélnénk róluk. Több mint 5000 szőlőültetvény feltérképezése a DOC Friuli Colli Orientali körzetben és annak vizsgálata az egyes fajták adatainak felhasználásával, hogy miként lehet fajtaspecifikus választ adni az időjárás szezonális kihívásaira. Az egyediség megragadása a szőlőfajtán, a talajtípuson, az éghajlaton és a történelmi tényezőkön keresztül.

10:50-11:20
program-h100
Heimann Zoltán – Kékfrankos - összefogás?

A magyar borgazdaság immár közhelyesen válságban van. Az előadó sorolja azon külföldi példákat, ahol sikerült a borgazdaság értékkibocsátásának növelése. Közösségi összefogással, egyedi borfajtákkal, a magasabb minőség felé való elmozdulással, erős marketingüzenettel és csak hosszú távon lehet sikert elérni. Miért éppen a kékfrankos? A legnagyobb termőterületen, legtöbb borvidéken megtalálható, és a mienk.

11:20-12:00
program-h100
Hollósi Dávid – 21. századi borászat, 21. századi üzlet – Pénzügyi stratégia a világpiaci versenyhez

Az agrár-, a geopolitikai és a gazdasági környezet változásai alkalmazkodást követelnek meg az ágazattól, miközben a magyar bornak csökkenő borfogyasztás közepette, zsugorodó piacon kell megtalálnia sikeres üzleti stratégiáját. Volumenverseny vagy prémium szegmensek az exportpiacokon? Mi lehet a sikerhez vezető út a magyar borászat számára? 

12:00-13:30
Ebédszünet

Az Eger Wine Meetup többfogásos svédasztalos ebéddel várja az Eger Wine Meetup résztvevőit a Líceum Dísztermének előterében. Az ételek kísérőjeként a vendégek megkóstolhatják az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Academia Birtokának egri csillag és egri bikavér borait.

Birtoképítés

13:30-14:00
program-h100
Antoine Roland-Billecart (Franciaország, Champagne) – A Billecart-Salmon Champagne-ház öröksége
14:00-14:30
program-h100
Dr. Fiáth Attila – Export vagy halál? A versenyképesség nemzetközi kritérium rendszere

A mai világ legnagyobb kihívása a versenyben való helytállás, a fenntartható versenyelőny megszerzése. Különösen igaz ez a borvilágra, és talán még inkább a magyar borok helyzetére. Az előadás tudományos keretrendszereken és nemzetközi példákon keresztül mutatja be, hogy melyek a legfontosabb kritériumok a sikerhez vezető úton. Részletesen górcső alá vesszük azokat a szempontokat, amelyek a globális versenyt meghatározzák, kitérve a magyar sajátosságokra. Milyen kitörési pontok vannak? Mikhez kell alkalmazkodni? Milyen csapdákat kell elkerülni? Mik a lehetséges stratégiai válaszok? És nem utolsósorban: miért létfontosságú a nemzetközi piacra lépés a birtoképítés hosszú távú stratégiájában?

14:30-15:00
program-h100
Antonella Bronca, Piero Balcon (Olaszország, Valdobbiadene) – Forradalmi váltás: apáról a lányaira

Az évszázados múltra visszatekintő borkészítés itt többet jelent puszta mesterségnél; ez egy örökség, egy nemzedékeket összekötő hagyomány, itt minden palack bor a terroirról, az elkötelezettségről és a szenvedélyről szól. A Sorelle Broncaé a helyes megérzések és a szerencse felemelő története. Egy tragikus hirtelenséggel bekövetkezett, kényszerű generációváltás eredményeként létrejött borászat története. A hagyományt megtörve, az apákról ezúttal a lányokra szállt a birtok fenntartásának terhe egy olyan korszakban, amikor az iparágat még teljes mértékben férfiak uralták. A Bronca nővérek másik nagy érdeme, hogy vállalkozóként felismerték a csúcsminőségű prosecco előállításában rejlő üzleti lehetőséget.

15:00-15:30
program-h100
Kávészünet
15:30-16:00
program-h100
Bukolyi Marcell – Birtoképítés termelői szemmel - álomból valóság

Bukolyi Marcell előadásában megosztja, milyen elvekre építkezve alakította ki borászatát. A történet egy első pillantásra irigylésre méltónak tűnő élethelyzettel indul, amely irány idővel határozottan megváltozik. A mai pince útja tulajdonképpen itt kezdődik. Inspriációt nyújtó mintával, a Nagy-Eged egyedi terroirja által körülvéve, már a kezdetekkor lefektetett elképzelések mentén haladó úton követhetjük végig Marcellt és Lillát. 

16:00-17:00
program-h100
Baráth Sándor, Bukolyi Marcell, Dr. Fiáth Attila, Horkay András – Mi a következő lépés? kerekasztal-beszélgetés

A birtoképítés túlmutat a szőlő telepítésén, a pinceépület kialakításán, de még a borok elkészítésén is: a tevékenység mögött álló koncepcióról, mindig a következő megtenni kívánt lépésről szól. Horkay András nemzetközi borakadémikus egy kerekasztal-beszélgetés keretében vizsgálja meg a felkért beszélgetőpartnerekkel kisebb és nagyobb pincészetek eltérő vagy épp hasonló stratégiáit. 

17:00-17:15
program-h100
Tematikus borkóstoló bevezető – Horkay András, Hegyi Ádám István

A kékfrankosra fókuszáló tematikus borkóstoló bevezetőjeként Horkay András áttekintést nyújt a kékfrankos szőlőfajtáról hazai és nemzetközi viszonylatban, majd Hegyi Ádám bemutatja az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem fajtaérték-kutatási programját, azon belül kiemelve a kékfrankos vizsgálatát.

17:15-18:00
program-h100
Tematikus borkóstoló

A kékfrankosra fókuszáló tematikus borkóstoló több hazai borvidék kékfrankosait vonultatja fel, gerincét ugyanakkor az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem kékfrankos-fajtaértékkutatása során készített tételek és az Egri Borműhely kékfrankosai adják. A rendezvény első napjának végén zajló kóstoló 18:00 után a BYOB Bring Your Own Bottle „Hozd el a saját borod!” kóstolóest helyszínén, a Pátriárka Étteremben folytatódik.

BYOB Bring Your Own Bottle „Hozd el a saját borod!” kóstolóest

Eger, bor, találkozás – kóstold meg a meetup résztvevőinek borait, és hozd el magaddal a sajátodat is! Töltsünk el együtt egy estét a Pátriárka Étteremben.

Ha szívesen megmutatnád a boraidat a kollégáknak, 4-4 palackot hozhatsz magaddal a konferenciára (akár több borból is). Ha a Líceumban, a regisztrációnál leadod a borokat, mi átszállítjuk őket az étterembe.

time-shape-bottom

MÁSODIK NAP

Péntek
2024. február 16.

Szőlő

time-shape-top
António Castro Ribeiro (Portugália, Bragança) – A szőlőtermesztés éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodását segítő lombvédelmi eszközök

„A szőlőtermesztés éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodását segítő lombvédelmi eszközök” című előadásában a lombvédő szerek, különösen a kaolin alkalmazásának hatásaival foglalkozik a víz- és hőstressznek a szőlő fiziológiájára, termőképességére és minőségére gyakorolt káros hatásainak enyhítésében mediterrán éghajlati körülmények között.

09:30-10:00
program-h100
Lukácsy György – Jó gyakorlatok a gazdaságosan fenntartható szőlőtermesztésben

Napjaink szőlőtermesztésének egyik kulcskérdése az élőmunkaerő egyre komolyabb hiánya, valamint a munkaerőre fordított költségek jelentős növekedése. A termelés gazdaságosságának fenntartásához a kézi és a gépi munka szervezése, hatékonyságának növelése elengedhetetlen. Az előadás a szőlőtermesztés-technológiai lépések munkaerő-ráfordítását vizsgálja, kitérve a hatékonyságnövelés lehetőségeire.

10:00-10:30
program-h100
Molnár Ákos – A hazai biológiai alapok helyzete

A szőlő-bor ágazat nem lehet sikeres hatékony és minőségi alapanyagot előállító szőlőtermesztés nélkül. Ennek a legalapvetőbb feltétele a piaci és az ökológiai viszonyokhoz alkalmazkodó, folyamatosan megújuló biológiai alapok megléte. Az előadó a következő témákat érinti: mi is az a „biológiai alap”, múlt és jelen, miért fontos, hogy saját lábon álljunk, feladatok, finanszírozás, ki és hogyan fog ebből profitálni.

10:30-11:00
program-h100
Denise Vicino (Olaszország, CET Electronics s.n.c.) – Innovatív érzékelők és mesterséges képalkotás a szőlőben - GrapeProdigi

2021-2-HU01-KA210-ADU-000051077 Support grape producers with digital tools to develop their precision farming approach (GrapeProdigi)

Célirányos mikroklíma-érzékelők és mesterségesintelligencia-alapú képelemző rendszerek segítségével új információhoz juthatunk a szőlő állapotáról, és ez megkönnyíti a döntéshozatalt és új előrejelzési modellek felállítását. Alkalmazásukkal hatékonyabbá és fenntarthatóbbá tehető a növényvédelem és az öntözés.

11:00-11:20
program-h100
Ujhegyi András és Sikos Zsolt – Agrár 4.0: Együttműködés és K+F a mezőgazdaság versenyképességéért!

A borászatban az egyik nagy lehetőség a mezőgazdasági drónok használata. A magas hozzáadott érték és a javuló jövedelmezőség elérésének egyik lehetséges, Agrár 4.0 eszköze az önvezető, multifunkciós jármű, amellyel a permetezés hatékonyabban megvalósítható. A drón a szőlőkben és a gyümölcsösökben is nagyszerűen teszi a dolgát akár időzítve, akár olyan szenzorokkal kiegészítve, amelyek az időjárást és a mikroorganizmusokat vagy a rettegett kórokozók terjedéséhez kedvező körülményeket figyelik. A Delta fejlesztései révén mindez önműködően megvalósítható úgy, hogy a szőlősgazda akár több száz kilométerre van a területtől.

11:20-11:35
Kávészünet

Borpiac

11:35-12:05
program-h100
Tálos Attila – A hazai borpiac a Bortársaság szemével

A Bortársaság saját piacának adatai, statisztikái alapján nyújt tendenciákra vonatkozó áttekintést több különböző szempont alapján. A résztvevők így a piaci környezetet össze tudják vetni saját tudásukkal, tapasztalataikkal. 

12:05-12:35
program-h100
Marczingós Zoltán – Tülekedés a nemzetközi vizeken
12:35-13:30
program-h100
Bárczi-Elek Ágnes, Horkay András, Marczingós Zoltán, Tálos Attila – A magyar bor és piaca kerekasztal-beszélgetés

A borpiac megértéséhez a különböző szereplők eltérő, egyéni nézőpontjának felismerésén keresztül vezet az út. Horkay András nemzetközi borakadémikus a kerekasztal-beszélgetés során a borkereskedelem különböző szegmenseiben meghatározónak számító szakembereket kérdez annak érdekében, hogy teljes kép táruljon elénk. 

time-shape-bottom

A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják!