ELSŐ NAP

Péntek
2023. június 16.
time-shape-top
Regisztráció

A BYOB Bring Your Own Bottle - „Hozd el a saját borod!” kóstolóestre szánt borokat lehetőséged van leadni a Líceumban a regisztráció során és mi átszállítjuk őket a Fúzióba, hogy napközben behűthessük őket. 

09:30-09:50
program-h100
Megnyitó

Dr. Pajtókné Dr. Tari Ilona, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem rektora
Dr. Váczy Kálmán Zoltán, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem általános rektorhelyettese
Dr. Lőrincz György borász, a Pannon Bormíves Céh elnöke

Fenntarthatóság
09:50-10:20
program-h100
Rókusfalvy Pál – Nemzeti bormarketing stratégia

Elkészült a pontos kutatásokra épülő, részletes helyzetelemzést tartalmazó Magyar Bormarketing Stratégia, amelyet az operatív megvalósítás kezdetén Rókusfalvy Pál nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos ismertet. Szó lesz arról, hogy miről is szól a kultúra és a gazdaság, a fejlődés és a fenntarthatóság, a hagyomány és az innováció, a tapasztalat és az edukáció szövetsége.

10:20-10:50
program-h100
Zadravec Zsolt – Érdemes belevágni a bio-szőlőtermesztésbe?

Milyen tévhitek élnek azon gazdák fejében, akik személyesen nem művelnek szőlőt biomódszerekkel? Valóban csak azoknak való, akik nem félnek semmit kockáztatni? Hogyan érdemes belefogni az átállási időszakba? Zadravec Zsolt bio-növényvédelmi tanácsadó ad kiinduló támpontot a bioművelésben gondolkodóknak. 

10:50-11:20
program-h100
Javier Hervás Navasquillo (Spanyolország, Máñez y Lozano) – Új eszköz a fenntartható szőlő növényvédelmében

Az ózon mint szermaradék nélküli gombaölőszer alkalmazása Mañez y Lozano mezőgazdasági permetezőgépekkel gyümölcsfákon és szőlőültetvényeken: a Córdobai Egyetem és a Valenciai Politechnikai Egyetem hitelesített vizsgálatai.

11:20-11:50
program-h100
Oskar Micheletti (Németország, Wachenheim an der Weinstraße, Dr. Bürklin-Wolf) – Miért tér át egy nagybirtok a konvencionálisról a biodinamikus szőlőművelésre?

Oskar Micheletti szőlészetet és borászatot tanult Trentóban és Geisenheimben. Néhány rövidebb kitérőtől eltekintve a legtöbb időt a Dr. Bürklin-Wolfnál töltötte, ahol 2021 óta először borászként, majd pedig exportértékesítési felelősként dolgozik. Ma e tekintélyes birtok nemzetközi ügyfeleit támogatja, és a világ több országában képviseli a pincészetet márkanagykövetként. Szenvedélyes természetjáró, szereti felfedezni a világ konyháit, és természetesen nagy rizlingrajongó!

11:50-12:30
program-h100
Bott Frigyes, Gere Attila, Zadravec Zsolt – Jó gyakorlatok a fenntartható termelésben

Bármely területen is dolgozzon egy vállalat, mára egyértelművé vált: ha hosszú távú jövőben gondolkodik, nem kerülheti ki a fenntarthatóság kérdéskörét. A Horkay András nemzetközi borakadémikus által vezetett kerekasztal-beszélgetésen konkrét, gyakorlatban megvalósítható lépéseket vesznek sorra az előadók. 

12:30-14:00
program-h100
Ebédszünet
Oskar Micheletti (Németország, Wachenheim an der Weinstraße) – Dr. Bürklin-Wolf mesterkurzus

A mesterkurzuson való részvétel az adott mesterkurzusra szóló jegy megvásárlásához kötött.

A mesterkurzus angol nyelvű, tolmácsolás nélkül.

Moderátor: Horkay András

Borsor:

Dr. Bürklin-Wolf Riesling 2021
Dr. Bürklin-Wolf Hommage à Luise Riesling 2021
Dr. Bürklin-Wolf Wachenheim Riesling ”R” 2018
Dr. Bürklin-Wolf Wachenheim Riesling 2021
Dr. Bürklin-Wolf Gaisböhl Riesling 2016 Grosses Gewächs
Dr. Bürklin-Wolf Gaisböhl Riesling 2020 Grosses Gewächs

Birtoképítés
14:00-14:30
program-h100
Dr. Váczy Kálmán Zoltán – Ágazati igények, innovációk és fenntarthatóság a szőlészetben és borászatban

A konferencia jelmondata – birtoképítés és fenntarthatóság – jelentős mértékben meghatározza, hogy milyen ágazati és innovációs igényekről kell beszélni, és milyen módon kapcsolódik ehhez az egyre gyakrabban emlegetett és a figyelem középpontjába kerülő fenntarthatóság. Az előadás az ezekhez a területekhez kapcsolódó nemzetközi próbálkozásokat, jó gyakorlatokat, új kutatás-fejlesztési irányokat kívánja bemutatni, valamint ezek alkalmazhatóságát vizsgálja a magyar szőlő-bor ágazat mai realitásában.

14:30-15:00
program-h100
Ipacs Géza – Márkaépítés

Mit jelent ma a márkaépítés? A márkaérték új definíciói, márkaépítés a borászatban.

15:00-15:30
program-h100
Dr. Lőrincz György – Törekszünk a jónak gyakorlására
15:30-15:50
program-h100
Kávészünet
15:50-16:20
program-h100
Hollósi Dávid – A szőlő- és borágazat gazdasági környezete és kilátásai

Gazdasági tendenciák és jövőkép a hazai és a nemzetközi borászatban, az ágazat banki megítélése, nemzetközi jó gyakorlatok. A pénzügyi tudatosság szerepe az alkalmazkodásban és a hatékonyság növelésében.

16:20-16:50
program-h100
Id. Heimann Zoltán – Birtoképítés termelői szemmel
16:50-17:30
program-h100
Gál Tibor, Gere Andrea – A borvidéki építkezés útjai

Az utóbbi évtizedben a hazai borászok realizálták, hogy közös regionális bormárkáik felépítése, a borvidékekben rejlő értékek tudatosítása közös feladat, amelynek a hazai és a nemzetközi piacon egyaránt nagy a jelentősége. Horkay András nemzetközi borakadémikus egy kerekasztal-beszélgetés keretében vizsgálja meg Eger és Villány tevékenységét a meghívott előadókkal.

BYOB Bring Your Own Bottle „Hozd el a saját borod!” kóstolóest

Eger, bor, találkozás – kóstold meg a meetup résztvevőinek borait, és hozd el magaddal a sajátodat is! Töltsünk el együtt egy estét a Gál Tibor Pincészet népszerű belvárosi borbárjában.

Ha szívesen megmutatnád a boraidat a kollégáknak, 4-4 palackot hozhatsz magaddal a konferenciára (akár több borból is). Ha a Líceumban, a regisztrációnál leadod a borokat, mi átszállítjuk őket a Fúzióba, hogy napközben behűthessük őket.

time-shape-bottom

MÁSODIK NAP

Szombat
2023. június 17.
Klímaváltozás
time-shape-top
Dr. Paolo Sivilotti (Olaszország, Udine) – Speciális zöldmunkák alkalmazása a minőség növelése érdekében

A lombeltávolítás a fürtök mikroklímájának javítása érdekében alkalmazott gazdálkodási gyakorlat. Ennek a szőlőművelési technikának a különböző szakaszokban történő alkalmazása különböző eredményeket mutatott a fürtök tömörsége, épsége, a terméshozam, a szőlő érése és a másodlagos metabolizmus tekintetében. Az előadás a mintegy 20 éven át végzett kísérletek eredményeit mutatja be, a borászok számára alkalmazható hasznos következtetésekkel együtt.

09:30-10:00
program-h100
Dr. Zsófi Zsolt, EKKE – Klímaváltozás és szőlőtermesztés: rövid és hosszútávú alkalmazkodási stratégiák

A szőlőben dolgozók a természettel együtt élve valószínűleg a társadalom legtöbb tagjához képest tisztábban látják a klímaváltozás hatásait. Dr. Zsófi Zsolt előadása részben a klímaváltozás hatásairól szól, valamint arról, hogy a felelős, fenntarthatóságra való törekvések mellett milyen konkrét alkalmazkodási, technológiai lehetőségek vannak a negatív hatások csökkentésére. 

10:00-10:30
program-h100
Szombath Zoltán (Szlovákia, Pellenc s.r.o.) – Gépesítési megoldások a prémium szőlő- és bortermelésben

A 2021-től elérhető Pellenc szüretelőgépek megoldásai új szintet állítottak fel a digitalizáció és a precíziós megoldások területén. A „digitális szőlőművelés” gyűjtőnév alatt megjelenő új opciók egyes elemei a szüretelőgép optimális működésében nyújtanak segítséget, de vannak már precíziós szőlőtermesztést elősegítő részei is, melyek alkalmasak a prémium minőségű szőlő előállítására.

10:30-10:50
program-h100
Kávészünet
Terroir
10:50-11:20
program-h100
Dr. Jordi Ballester-Perez (Franciaország, Dijon) – Hogyan készítsünk minerális karakterű bort? A borászok elképzelései kontra tudományos tények

Az előadás nyitányaként a mineralitás körüli vitát, illetve az e nehezen megragadható érzettel kapcsolatos eltérő elméleteket fogja ismertetni az előadó. A folytatásban a mineralitás fogalmi, érzékszervi és kémiai aspektusaira vonatkozó empirikus munkákat ütközteti Chablis-ban dolgozó borászok véleményével (Chablis Burgundiához tartozó borvidék, ahol chardonnay-ból minerális jellegű borokat készítenek). Az előadás zárásaként a minerális jellegű borok készítésének tudományos szempontból leginkább megalapozott termelési stratégiáit tekinti át az előadó.

11:20-11:50
program-h100
Dr. Stéphanie Marchand-Marion (Franciaország, Bordeaux) – Az aromatikus érettség a terroir kifejezésének sarokköve a vörösborban

A bogyók érettségének megértése kulcsfontosságú a borok érlelés után kialakuló ízvilágának befolyásolása szempontjából. A klímaváltozás újrakeverheti a kártyákat, és ez arra késztet bennünket, hogy próbáljuk megérteni ennek a módját.

11:50-12:30
program-h100
Heimann Zoltán, Jásdi István, Szepsy István – A termőhelyi borok üzenete

Az európai hagyomány szerint a prémium borok szegmensében a legmagasabb értéket a termőtáj karakterének megjelenítése nyújtja. Az ebből az egyedi és máshol megismételhetetlen jellegzetességből fakad az a természetes limitálási faktor, amely olyan magasra emelte a legismertebb európai borokat. A kerekasztal-beszélgetésen Horkay András nemzetközi borakadémikus ezt a témát járja körbe a meghívott borászokkal.

12:50-13:50
Eger, Eszterházy tér 1.,
Könyvtár, 112-es helyiség
program-h100
Heimann Zoltán, Jásdi István, Szepsy István – Pannon terroirborok mesterkurzus

Helyszín: EKKE Líceum, Könyvtár, 112-es helyiség

A mesterkurzuson való részvétel az adott mesterkurzusra szóló jegy megvásárlásához kötött.

Moderátor: Horkay András

Borsor:
Jásdi Lőczedombi Olaszrizling 2021
Jásdi Siralomvágó Olaszrizling 2020
Szepsy Szent Tamás Furmint 2020 Tokaj
Szepsy Betsek Furmint 2020 Tokaj
Heimann & Fiai Baranya-völgy Kékfrankos 2020
Heimann & Fiai Szívem Kékfrankos 2019

time-shape-bottom