Horkay András a borismereti képzéseket nyújtó iskola, a CEWI vezetője és oktatója, emellett a Villányi borvidék tanácsadójaként is számtalan edukációs projektben vesz részt előadások, mesterkurzusok vezetésével. Átfogó piacismerete és a tanulás iránti olthatatlan érdeklődése volt az oka, hogy már tavaly is őt kértük fel a kerekasztal-beszélgetések moderálására. András idén is elvállalta a feladatot, most a tavalyi és az idei meetupról kérdezzük.

Tavaly először vettél részt a megújult konferencián. Milyen benyomásod alakult ki a rendezvényről?

Profi szervezés volt, patinás környezetben, komoly hazai és nemzetközi előadókkal, érdekes témákkal, végig élveztem az előadásokat és a kerekasztal-beszélgetéseket egyaránt. Őszintén látszott, hogy komoly szervezőmunka volt mögötte.

A munkád alapvetően az edukációra épül, legyen szó boros ismeretek oktatásáról vagy szakmai előadások, mesterkurzusok tartásáról. Hogy látod, egy befutott borásznak vagy birtokigazgatónak szüksége lehet még a tudása bővítésére?

Szerintem egy profi szakember, legyen borász vagy birtokigazgató, attól igazán professzionális a munkájában, mert tudja, hogy mindig naprakésznek kell lennie a szakmáját érintő hazai és nemzetközi irányzatokkal, legújabb ismeretekkel, esetleges technológiai újításokkal kapcsolatban. Ezek ismerete a saját munkáját segítheti, a saját érdeke, hogy ezekről időben, megbízható forrásokból értesüljön. Ha nem nyitott az új ismeretekre, lemarad, ami a cége, a borászata hátrányára válhat.  

Mi a CEWI-nél abban próbálunk segíteni, hogy naprakész információkat osszunk meg a szakmabeliekkel vagy a borágazat iránt érdeklődőkkel, hogy ne „csak” a hazai körképpel legyenek tisztában, de egy kicsit a nemzetközi irányzatokkal, stílusokkal is jobban képbe kerüljenek. A kérdésre válaszolva: tapasztalatom szerint, akikkel én találkoztam a szakmából, döntően mindannyian nyitottak voltak az új ismeretek befogadására.   

Csütörtök délután egy kerekasztal-beszélgetést vezetsz a birtoképítés témájában. Mi az a kérdés, amire mindenképp választ vársz a diskurzus során?

Hát, ezt nehéz lenne előre megfogalmazni, és nem is akarom ellőni a puskaport, legyen valami izgalom előtte. Alapvetően arra próbálok majd válaszokat keresni a beszélgetőpartnereimmel, hogy mire gondolnak modern birtoképítés alatt, mik azok a legfontosabb alapkövek, amik egy mai modern pincészetet mind szakmailag, mind gazdaságilag sikeressé tesznek. Érdekes beszélgetés lesz, mert széles határok között mozog már maga a téma is.  

Péntek délután pedig a hazai borkereskedelem meghatározó szereplőivel folytatsz majd eszmecserét. Hogyan készülsz erre beszélgetésre?

Várom már, érdekel mind a hazai, mind a nemzetközi borkereskedelem témája, az pedig kifejezetten foglalkoztat, hogy milyennek tartják a hazai ágazat legfontosabb résztvevői belülről a piacot, mik a tapasztalataik az elmúlt évek nehézségeiről, és hogy látják a közeljövő irányait. Senki sem látnok, de ha valakiknek releváns elképzeléseik lehetnek ebben a témában, akkor azok ők. A szakma számára mindenképpen megfontolandók a hazai kereskedők meglátásai.  

Az utolsó kérdéssel kanyarodjunk újra vissza az első meetuphoz. Mi volt a kedvenc pillanatod, emléked róla?

Nem tudnék egy pillanatot kiemelni, az egész hangulata magas szakmai színvonalú volt, ugyanakkor baráti, emberi légkör jellemezte a meetupot. Egyszerűen jó volt ott lenni, és részese lenni az eseménynek.