Idén az Eger Wine Meetup visszatér évtizedes hagyományaihoz, és újra a szőlő- és borágazat szempontjából nyugalmasabb év eleji időszakban, február 15-16-án rendezi meg az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem. A kétnapos szakmai konferencia hű marad a tavaly elindított megújuláshoz: négy kiemelt tematika, magyar és nemzetközi előadók, Bring Your Own Bottle kóstolóest várja a vendégeket.

 

„A tavalyi mérföldkő volt a több mint két évtizedes múlttal rendelkező szakmai konferenciánk életében. Újragondoltuk a koncepcióját, a tematikáját, megújítottuk az arculatát. Idén ezen az úton haladtunk tovább, építve a vendégeink visszajelzésére. Ennek megfelelően módosítottuk például az esemény időpontját, előrehozva a héten belül egy nappal, csütörtök-péntekre, hogy jobban illeszkedjünk a munkaidőhöz”

– osztott meg információkat a háttérmunkáról dr. Váczy Kálmán Zoltán, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem általános rektorhelyettese.

A szőlészettel, borászattal és birtokvezetéssel foglalkozó szakembereknek szóló konferenciára a szervezők idén is az ágazat kiemelkedő szereplőit, szakértőit hívták meg, akik sikertörténetet írtak pincészetükkel, vagy specialistának számítanak saját szakterületükön. A rendezvény célja, hogy történetük inspirációt, a tudásuk pedig támpontot adjon a pincészetek vezetőinek, akik minden nap a fejlődés és a továbblépés lehetőségeit kutatják.

A kétnapos konferencia négy tematikus blokkból épül fel. Elsőként a közösség kérdéskörében a pincészetek határain túlnyúló együttműködési modelleket tekinthetnek át az Egerbe érkezők, legyen szó borvidéki összefogásról, egy szőlőfajta köré szervezett szakmai programról vagy a szomszédos országok kollektív munkájáról. A második téma idén is a birtoképítés területére vezeti el a résztvevőket, ahol több szemszögből vizsgálják meg, hogy hogyan fejleszthető egy borászat az itthoni és a nemzetközi piacokon egyaránt.

A második napon a bor minőségét alapvetően meghatározó témával, magával a szőlővel foglalkoznak, kitérve számtalan olyan részterületre, amelyek jelentősége felértékelődni látszik a jövőben. A borpiaccal foglalkozó szekcióban pedig a hazai borkereskedelem helyzetét veszik górcső alá, kitekintve jó gyakorlatokért a nemzetközi színtérre is.

A szakmai információcsere mellett 2024-ben is kiemelt értékként kezelik a személyes találkozás élményét, ezért a konferencia szüneteiben kialakuló beszélgetések folytatására csütörtök estére ismét Bring Your Own Bottle – azaz hozd el a saját borod – kóstolóestet szerveznek, ahol a résztvevők a boraikon keresztül is képet nyújthatnak magukról.