Előadóink

Dr. Jordi Ballester-Perez

Burgundiai Egyetem – egyetemi docens

Hogyan készítsünk minerális karakterű bort? A borászok elképzelései kontra tudományos tények

Dr. Jordi Ballester-Perez Valenciában született és diplomázott élelmiszer-technológusként. Franciaországban szerzett PhD fokozatot, Kanadában pedig posztdoktori diplomát. 2006-tól a Burgundiai Egyetem docense, emellett számos nemzetközi projekt kutatója Új-Zélandtól Dél-Afrikáig. Kutatásainak nagy része a borleírás és -kategorizálás kognitív vonatkozásaival foglalkozik. Több mint 40 cikk és egy könyv társszerzője.

Dr. Lőrincz György

ST. ANDREA SZŐLŐBIRTOK – ÜGYVEZETŐ
PANNON BORMÍVES CÉH – ELNÖK
ESZTERHÁZY KÁROLY KATOLIKUS EGYETEM - ADJUNKTUS

Törekszünk a jónak gyakorlására

Az egri születésű borász a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Borászati Tanszékén PhD fokozatot szerzett 1998-ban. 2002-ban társával megalapította a St. Andrea Szőlőbirtokot, amelynek ügyvezető borásza. 2020-tól az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Borászati Intézetének munkatársa. Szakmai elismerései között található a Borászok Borásza díj, Az Év Bortermelője díj, a Prestige Award díj, és 2021-ben a Decanter világversenyen a St. Andrea Bikavért a világ 50 legjobb bora közé választották.

Dr. Paolo Sivilotti

Udine Egyetem - Egyetemi docens

Speciális zöldmunkák alkalmazása a minőség növelése érdekében

Paolo Sivilotti 2022 óta a szőlészet tudományág docense. Pályafutása során számos európai és tengerentúli szakértővel együttműködve kiterjedt kutatásokat végzett a lombkorona-kezelés és a szárazság szőlőfiziológiára és a bogyók másodlagos metabolizmusára gyakorolt hatásainak témakörében. Pályafutása során 44 szakmailag lektorált tanulmányt publikált és több mint 250 publikáció társszerzője.

Dr. Stéphanie Marchand-Marion

Bordeaux-i Egyetem – professzor

Az aromatikus érettség a terroir kifejezésének sarokköve a vörösborban

Stéphanie Marchand-Marion a franciaországi Bordeaux-i Egyetem Szőlészeti és Borászati Intézetének professzora. Jelenleg azt kutatja, hogy miként befolyásolja a fajtaösszetétel és a terroir a borok érlelési potenciálját. Olyan elemzési technikák kialakításán dolgozik, amelyekben ötvöződik a kémiai és az érzékszervi elemzés.

Dr. Váczy Kálmán Zoltán

Eszterházy Károly Katolikus Egyetem - általános rektorhelyettes

Ágazati igények, innovációk és fenntarthatóság a szőlészetben és borászatban

Az egyetemi innováció, kommunikáció és nemzetközi kapcsolatok mellett a szőlészeti és borászati területért felelős általános rektorhelyettes. Több mint 20 éve a szőlő gombabetegségeinek kutatásával foglalkozik, az aszúsodás biológiájának szakértője. Vezetésével alakult meg és vált a legeredményesebb kutatóműhellyé az egyetem Szőlő-bor K+F kiválósági központja. A magyar szőlő-bor ágazat és a magyar bor sikerének elkötelezett híve.

Dr. Zsófi Zsolt

Eszterházy Károly Katolikus Egyetem - Intézetigazgató

Klímaváltozás és szőlőtermesztés: rövid és hosszútávú alkalmazkodási stratégiák

Dr. Zsófi Zsolt 1998-tól foglalkozik szőlészeti kutatásokkal. Szakterülete elsősorban a különböző abiotikus stresszhatások (vízhiány, magas hőmérséklet), a termőhely, valamint a speciális zöldmunkák szőlőélettanra és -érésre gyakorolt hatásainak vizsgálata. A kutatás mellett oktatási tevékenységet is végez, aminek része az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen folyó szőlész-borász képzés koordinálása is.

Gál Tibor

GÁL TIBOR PINCÉSZET – VEZETŐ

A borvidéki építkezés útjai

Gál Tibor második generációs egri borász, az épp 30 éves Gál Tibor Pincészet vezetője. Szakmai tanulmányait Új-Zélandon, Dél-Afrikában és Olaszországban folytatta, a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemen szerzett diplomát. Elkötelezett híve az autentikus egri bikavér és egri csillag megalkotásának. Belvárosi bormanufaktúrát épít, hogy közelebb hozza a borkedvelőkhöz egy borász család mindennapjait. Három gyermekére is gondol, amikor az organikus szőlőművelés egyre nagyobb szerepet tölt be az életében.

Gere Andrea

Gere Attila Pincészete - Birtokigazgató

A borvidéki építkezés útjai

A modern hazai borágazat második generációjának kiemelkedő képviselője. Az édesapjával végzett közös munkát követően mára vezetői pozíciót tölt be a mértékadó villányi pincészet életében. Komplex és tudatosan felépített feladatként tekint a borászat irányítására, célzottan támaszkodva kollégáira a pincészet, a négycsillagos hotel és a fine dining étterem magas színvonalú működtetésében. Nemzetközi borakadémikusként sokat tett a pincészet borstílusának finomításáért, valamint elindította saját prémium, szőlőmag-alapanyagra épülő kozmetikai márkáját, az Andrea Gere Skin Care-t. 

Gere Attila

Gere Attila Pincészete - Alapító

Jó gyakorlatok a fenntartható termelésben

Az eredetileg erdészként dolgozó Gere Attila Villányba házasodva és költözve döbbent rá, hogy milyen finom is lehet egy pohár bor. Családi pincészetét évtizedeken keresztül építette, hogy mára az ország egyik meghatározó borászatává váljon, ami nemcsak a hazai közönséget, de a nemzetközi borkedvelőket is megörvendezteti olyan prémium minőségű, ikonikus vörösboraival, mint a Kopar, a Villányi Franc és a Solus. A természeti környezet megóvására való törekvését, a fenntarthatóság iránti elkötelezettségét tükrözi, hogy 2010 óta szőlőterületein akkreditált bioművelést folytat.

Heimann Zoltán

Heimann Családi Birtok - Borász

A termőhelyi borok üzenete

Heimann Zoltán 6 évnyi külföldi tanulás és tapasztalatszerzés után tért haza és állt be a családi cégbe. Feladatának tekinti a szülői örökség továbbépítését, az őshonos fajták újrafogalmazását és egy minőségorientált, elkötelezett alkotói csapat létrehozását és építését a birtokon és a Szekszárdi borvidéken.

Hollósi Dávid

MBH Bank, Agrár- és Élelmiszeripari Üzletág – ügyvezető igazgató

A szőlő- és borágazat gazdasági környezete és kilátásai

A vezetésével jött létre és működik az MBH Banknál a magyar bankszektor egyetlen önálló agrár- és élelmiszeripari üzletága, ami kulcsszerepet tölt be a borászat finanszírozásában. Az agrárium iránti elhivatottsága, amellyel pénzügyi szakemberként, agrármérnökként és elemzőként munkáját végzi, kollégái látásmódját is meghatározza. Stratégiai jelentőségűnek tartja az élelmiszer-gazdaságot és az ágazat 21. század kihívásainak megfelelő finanszírozását, beleértve a személyre szabott kiszolgálást. A borvidékekben gazdag Dél-Dunántúlról származik, szívügye a borászat.

Horkay András

CEWI – VEZETŐ

Mesterkurzusok és kerekasztal-beszélgetések moderátora

Horkay András DipWSET nemzetközi borakadémikus, WSET okleveles borismereti oktató, a CEWI (Central European Wine Institute) társalapítója, vezetője. 2010 óta népszerűsíti a magyar borokat és borvidékeket, itthon és külföldön egyaránt. 2013 és 2018 között az Országos Borszakértői Bizottság elnöki tisztségét töltötte be, a Villányi borvidék tanácsadója 2016 óta, 2020 és 2022 között a Mátrai borvidék tanácsadója is volt. 2019-ben a Magyar Sommelier Szövetség Par Excellence díjjal tüntette ki oktatói kategóriában. 2022 óta a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karán a turizmus-vendéglátás szakon oktató.

id. Heimann Zoltán

Heimann Családi Birtok - Borosgazda

Birtoképítés termelői szemmel

A Heimann család évek óta Magyarország vezető vörösbortermelői közé tartozik. Id. Heimann Zoltán és Ágnes visszatértek a család szekszárdi, paraszti múltjához. Fiuk, ifj. Zoltán külföldi tanulmányai után csatlakozott hozzájuk. A borvidéki összefogásnak elkötelezett hívei és mozgatórugói.

Heimann Zoltán az alábbi megtisztelő díjak kitüntetettje: 2011-ben a baden-württembergi Év Európai Borszakértője, 2017-ben a lengyel Wino Magazin Év Embere, 2023-ban pedig a magyarországi Borászok Borásza.

Ipacs Géza

Apacs Stúdió - Tulajdonos, vezető grafikus

Márkaépítés

Javier Hervás Navasquillo

Máñez y Lozano – exportmenedzser

Új eszköz a fenntartható szőlő növényvédelmében

Javier Hervás Navasquillo Valenciában született. 2017. január 1. óta exportmenedzserként dolgozik a Máñez y Lozano cégnél. Korábban exportmenedzserként dolgozott spanyol citrustermesztő és -exportáló mezőgazdasági vállalatoknál. Nagy tapasztalattal rendelkezik a citrustermesztés terén, és tagja a valenciai Citrustermesztő Szövetkezet igazgatótanácsának.

Jásdi István

Jásdi Pince - alapító és tulajdonos

A termőhelyi borok üzenete

Közgazdasági pálya után feleségével építette újjá Ranolder János csopaki pincéjét, ahol idén épp 25. alkalommal szüretelnek majd többek között olaszrizlinget, amely szőlőfajta újjászületésében jelentős szerepet töltött be. A kezdeményezése révén megszülető Csopaki Kódex eredetvédelmi rendszere és rendezvényei hivatkozási pontnak számítanak. Elnöke volt a Vindependentnek és a Pannon Bormíves Céhnek, valamint alelnöke az európai családi borászatokat tömörítő CEVI-nek. 2017-ben a Borászok Borászának választották. Gyakran publikál cikkeket, több könyvet, regényt jelentetett meg, amelyek mind a szőlőhöz, borhoz kapcsolódnak.

Oskar Micheletti

Dr. Bürklin-Wolf - Exportmenedzser

Dr. Bürklin-Wolf: miért tér át egy nagybirtok a konvencionálisról a biodinamikus szőlőművelésre?

Oskar Micheletti szőlészetet és borászatot tanult Trentóban és Geisenheimben. Néhány rövidebb kitérőtől eltekintve a legtöbb időt a Dr. Bürklin-Wolfnál töltötte, ahol 2021 óta először borászként, majd pedig exportértékesítési felelősként dolgozik. Ma e tekintélyes birtok nemzetközi ügyfeleit támogatja, és a világ több országában képviseli a pincészetet márkanagykövetként. Szenvedélyes természetjáró, szereti felfedezni a világ konyháit, és természetesen nagy rizlingrajongó!

Kép: L. Greiner/ Medienagenten

Rókusfalvy Pál

Miniszterelnökség - Nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos

Nemzeti bormarketing stratégia

Rókusfalvy Pál nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos. Eredendően kommunikációs szakember és borász, az etyeki Rókusfalvy Birtok alapító tulajdonosa, az etyeki fesztiválok és borkulturális események ötletgazdája és főszervezője, a Borkonferencia és a Pezsgőkonferencia társszervezője, a Borászok Borásza díj alapítója. Jelenleg kormánybiztosként a nemzeti bormarketing-stratégia megalkotásáért és megvalósításáért felel.

Szepsy István

SZEPSY – BORÁSZ

A termőhelyi borok üzenete

Tokaj kitörési pontja több ok miatt csak az, hogy megtanuljuk elkészíteni az egyik legősibb borunkat világszintű kifinomultsággal. Ehhez kell termőhely-, fajta- és technológiaismeret, a családunk ezen dolgozik már több mint 30 éve.

Szombath Zoltán

Pellenc s.r.o. – exportmenedzser

Gépesítési megoldások a prémium szőlő- és bortermelésben

Szombath Zoltán a nyitrai gimnáziumban töltött évei után (1989–1993) a nyitrai Mezőgazdasági Egyetemen tanult tovább 1994 és 1999 között. Tanulmányait követően 2000-től a Hriadel s.r.o. cégnél (az Axiál leányvállalata) töltötte be a kereskedelmi képviselői pozíciót, 2004-től pedig a Pellenc SAS cégnél közép- és kelet-európai kereskedelmi képviselő.

Zadravec Zsolt

Sepp Moser biodinamikus borászat - szőlészeti vezető, birtokigazgató (1997-2021)

Érdemes belevágni a bio-szőlőtermesztésbe?

1997-ben kezdett dolgozni az osztrák Sepp Moser borászatnál, előbb mint szőlész, később mint birtokigazgató. A kremstali és neusiedlerseei termőterületeken működő birtokon töltött munkaideje alatt állt át a pincészet a biodinamikus szőlőművelésre, ezért képzések és a szőlőben, pincében végzett gyakorlati munka keretében mélyedt el a biodinamika módszerében. Az elmúlt másfél évtizedben bio és biodinamika iránt érdeklődő magyar borászatok konzultánsaként is dolgozik.