1997-ben kezdett el az osztrák Sepp Moser birtokon dolgozni szőlészként, ahol 2002-ben belevágtak a biodinamikus átállás folyamatába. A művelésmódváltás bevált, a kremstali és Fertő tavi területeken dolgozó borászatot ma már a világ elismert biodinamikus borászatainak egyikeként tartják számon. Zadravec Zsolt, az Eger Wine Meetup egyik előadója 2012-ben kapta meg a birtokigazgatói pozíciót. Mindezzel párhuzamosan 2008 óta több hazai bio és biodinamika iránt érdeklődő borászat szaktanácsadója. 

 

Miért döntöttetek úgy a Sepp Moser birtokon, hogy áttértek a biodinamikus művelési módra? 

Nikolaus Moser a tanulmányai befejezése után több biodinamikus borászatnál volt gyakorlaton, és az ott tapasztalt eredmények hatására döntött úgy, hogy amint az ő irányítása alá kerül a borászat, mindenképpen megpróbálja átállítani biodinamikus művelésre.

Mit gondolsz, melyek a tipikus félreértések ezzel a rendszerrel szemben?

Nagyon sokan még mindig nem tudják elfogadni, hogy a Földet körülvevő bolygók befolyásolják a növények élettani folyamatait, és ha ezeket a hatásokat jól használjuk, például a szőlészetben, pozitív eredményeket érhetünk el a segítségükkel. 

Volt olyan személy vagy birtok, aki komolyan inspirált? 

A Weinbau Nikolaihof Wachauban. Ez a pince számomra követendő példa, sokszor jártam náluk. Ők Ausztria legrégebbi biodinamikus birtoka. Aki a legnagyobb hatást tette rám, ő pedig Vincent Masson biodinamikus tanácsadó, akinek egy négynapos szemináriumán volt szerencsém részt venni.

Téged mi lepett meg a legjobban az alkalmazása közben? 

Az az átalakulás, amin a szőlő keresztülmegy, és hogy egy idő után milyen könnyű megvédeni a különböző betegségektől, szélsőséges körülmények között is.

Milyen eredményeket tapasztalhatnak a szőlészek és borászok, akik biodinamikus keretek között dolgoznak? 

Komplexebb ízvilág, kisebb növekedés, ezáltal zártabb szövetek, kevésbé sérülékeny növény, kevesebb zöldmunka. A szőlő teljes átalakulását. 

Képek: https://www.sepp-moser.at/