Huszonöt éve kutatja a szőlő életét. Ezen belül kiemelt jelentőséget tulajdonít annak, milyen módon befolyásolja a szőlő fejlődését, érését a klímaváltozás. Az Eger Wine Meetup Klímaváltozás szekciójának előadója dr. Zsófi Zsolt, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Szőlészeti és Borászati Intézetének igazgatója, aki előadásában rövid és hosszú távú alkalmazkodási stratégiákat mutat be.

 

Szakterületednek számít többek között az abiotikus stresszhatások (vízhiány, magas hőmérséklet) szőlőélettanra és -érésre gyakorolt hatásainak vizsgálata. Miért választottad ezt a témakört?

A téma talált meg engem, amikor még az útkeresés időszakát éltem. Amikor elkezdtem a kutatói pályafutásomat, ebbe a témába csöppentem. A kutatói munka során felfedeztem ennek a témakörnek a komplexitását és azt is, hogy ezeknek a hatásoknak rendkívüli nagy szerepe van a szőlő- és így a borminőség kialakításában. A szőlő olyan növény, aminek sokszor jót tesz, ha szenved egy kicsit, jobb lesz a borminőség. Természetesen a különböző fajták eltérően viselkedhetnek, eltérő módon és mértékben reagálják le a stresszhatásokat, ami még izgalmasabbá teszi ezt a kutatási területet. Úgy éreztem, hogy a kutatással kapott eredmények hasznosak lehetnek a szőlő- és borágazat számára.

Mit tapasztalsz, melyek a legtipikusabb tévhitek a szőlészek, borászok fejében a klímaváltozással kapcsolatban?

A szőlő- és bortermelők egyre inkább a saját bőrükön tapasztalják a klímaváltozás hatásait. A szkeptikusabbak azt mondják, hogy mindig voltak ilyen jellegű kilengések az időjárásban, és szerintük nem kell nagy feneket keríteni a dolognak. Tény, hogy Magyarországon az elmúlt néhány évtizedben több mint egy fokkal emelkedett a vegetációs időszak átlaghőmérséklete, nagyobb gyakorisággal jelentkeznek a szélsőséges időjárási események. Ez a termőhelyre és így szőlőre is hatással van. Ugyanakkor a problémát mindig a helyén kell kezelni; van, ahol nagyobb, van, ahol kisebb hatását látjuk ennek a folyamatnak.

Hogyan látod, a magyar termelők mennyiben hajlandóak lépéseket tenni a klímaváltozás hatásainak csökkentése érdekében?

Akiket erősen érintenek a klímaváltozás negatív hatásai (pl. olyan termőhelyen vannak a szőlőültetvényei, ami már eleve veszélyeztetett), azok próbálnak megoldásokat találni a problémára. Úgy látom, hogy az új ismeretek, technológiák megismerésére megvan a nyitottság. Nyilvánvalóan az, hogy mennyiben hajlandóak lépéseket tenni, nemcsak a nyitottságtól, hanem a költségektől is függ.

Ha valakit az előadásnál mélyebben is érdekel ez a téma, hol bővítheti az ismereteit?

Viccesen mondhatnám azt is, hogy iratkozzon be hozzánk szőlész-borász képzésre, és ott sok érdekes és hasznos információt fog hallani. Vannak magyar nyelvű egyetemi jegyzetek ebben a témában, illetve angol nyelven sok eredmény elérhető, hiszen a világ szőlészeti kutatásának ez az egyik legfontosabb irányvonala.

Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen folyó szőlész-borász képzés koordinátoraként hogy látod, a fiatal generáció mennyire érdeklődő a fenntarthatósági, klímaváltozási témakörökben?

A tapasztalataim alapján azt mondhatom, hogy a hallgatók nyitottak és érdeklődőek. Felismerik a probléma aktualitását, és belátják, hogy ezek az ismeretek majd segítenek nekik később az érvényesülésben, amikor aktív tagjai lesznek szőlész-borász társadalomnak.