Dr. Pajtókné Dr. Tari Ilonát, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem rektorát az Eger Wine Meetup előtt idén is megkerestük kérdéseinkkel. Most amellett, hogy a tavalyi program számára legizgalmasabb előadásairól kérdeztük, kitértünk az egyetem képzéseivel kapcsolatos legfontosabb trendekre is. 

 

Tavaly megújult az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem szőlészeknek, borászoknak és birtokigazgatóknak szóló konferenciája. Az esemény melyik újítását érzi a legfontosabbnak?

A több mint húsz évre visszatekintő egri szőlészeti és borászati konferencia az elmúlt két évtized során meghatározó országos rendezvénnyé nőtte ki magát. Szakmailag magas minőséget nyújtó eseményről van szó, és minden alkalommal az ágazatot foglalkoztató aktualitásokkal is foglalkoztunk. 

Két évtizede töretlen az érdeklődés a szőlész-borász szakma részéről a folyamatosan megújuló konferencia iránt. A tematika meghatározása alapvető: tavaly a fenntarthatóság volt, idén a borpiac van fókuszban. Meghatározónak vélem a tudás és a tapasztalatátadás lehetőségét, az ehhez kapcsolódó találkozások megszervezését is. A konferencia neve ezért is hordozza a meetup, azaz a találkozás kifejezést. Egy tartalmában folyamatosan megújuló eseményhez természetesen modern megjelenés és kommunikáció is szükséges. Örömömre szolgál, hogy a múlt évben sok pozitív visszajelzést kaptunk az új arculatról, ami modern megjelenésével is jól illeszkedik egyetemünk barokk környezetébe.

A tavalyi előadások közül melyik esetében volt olyan előadó, gondolat, amely megragadta?

A múlt évben és az idén is igazán változatos és gazdag programot sikerült összeállítanunk a szakmabelieknek és a borkedvelőknek egyaránt. A tavalyi találkozó alkalmával a terroirral kapcsolatos előadások voltak a legizgalmasabbak számomra, hiszen földtudományokkal foglalkozó szakemberként a geológián keresztül, tudományosan ez a terület áll hozzám a legközelebb. 

Különösen érdekes volt Heimann Zoltán, Jásdi István és Szepsy István beszélgetését hallgatni a termőhelyi borok üzenetéről, a két francia vendégelőadó magas tudományos igényű, egyben gyakorlatias megközelítésű előadásának tükrében. A termőhelyi borok az egyediséget és magas minőséget szimbolizálják. Örülök, hogy ezeknek az előadásoknak a megszervezésével nemcsak a konferencia közönségének segíthettünk átfogó képet adni a témáról, hanem saját egyetemi kutatásaink és nemzetközi együttműködéseink is gazdagodtak ezáltal.

Következzen egy kicsit más téma, de a konferencia otthonának számító egyetemtől elválaszthatatlan. Ha valaki épp egyetemválasztáson gondolkozik, hogyan fogalmazná meg számára, mi teszi egyedülállóvá az EKKE képzéseit, az itt töltött idő hangulatát?

Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem ma a térség szellemi és tudásközpontja, országosan, sőt nemzetközileg is meghatározó felsőoktatási intézmény. 

Gyakorlatközpontú pedagógusképzésünk ma már nemzetközi szinten is elismert. Kiemelkedő eredményünk az Egyetem szakmai közössége által a köznevelés számára kifejlesztett Komplex Alapprogram, amely garantálja, hogy a tanulás és a tanítás élmény legyen az iskolákban. Az Élménysuli néven is közismert program mára 600 általános iskolában 12 ezer továbbképzett pedagógust és 220 ezer tanulót érint.

Oktatási tevékenységünk az egyetem nagy múltú tradíciójára épül, ugyanakkor modern szemléletű és sokoldalú. A szőlészeti-borászati képzésünk nemzetközi szinten is versenyképes. A legkiválóbb hallgatóinknak lehetőségük nyílik egy évig Bordeaux-ban tanulni, gyakorlati ismereteiket, tapasztalataikat pedig több francia borvidéken gyarapíthatják. A tanulmányaik végén kettős diplomát, magyar és francia oklevelet is kapnak. Az elmúlt évben megújult az egyetem borászatának az arculata. Az Academia Egyetemi Szőlőbirtok borai jelenleg a Studium, a Classicus és a Superior borcsaládokon belül jutnak el a fogyasztókhoz. 

Kettős diplomát – 2021-től kezdődően – angol nyelvű programtervező informatikus mesterszakon is kaphatnak diákjaink a linzi Johannes Kepler Egyetemmel közösen megvalósuló képzés keretében. Informatikai karunk a hazai felsőoktatási rangsorban előkelő helyet foglal el a legjobb egyetemek összesített rangsorában. Ugyancsak a legeredményesebb területek közé sorolhatók a Bölcsészettudományi és Művészeti Karunk, a Sporttudományi Intézetünk, valamint a Gazdaságtudományi Karunk képzései.

Az oktatás mellett jelentős a kutatási tevékenységünk és a régióban betöltött szerepünk. Az együttműködő partnereink visszajelzései alapján meghatározó az Innorégió Tudásközpontunk, az Informatikai Fejlesztési Központunk és az Egészségfejlesztési és Sporttudományi Tudásközpontunk kutatási és szolgáltató tevékenysége is.  

Feladataink közül büszkék vagyunk arra, hogy részt veszünk az Európai Unió környezetvédelmi és éghajlat-politikai programjához kapcsolódó LIFE projektben, ami a magyar Nemzeti Energia- és Klímaterv megvalósítását támogatja. Ennek keretében alakult meg egyetemünkön a projekt keretében a Szénrégió Bizottság Titkársága, amelynek fő küldetése az érintettek bevonása a zöld átmenetbe.   

Egyetemünk fejlődését jelzi, hogy az elmúlt évben az EKKE is felkerült a QS rangsorának európai listájára, ezzel egyetemünk bekerült Európa legjobb egyetemei közé. A Times Higher Education (THE) impaktrangsorban a múlt évben kettő, az idén pedig már négy kategóriában: a Szárazföldi ökoszisztémák védelme; a Szegénység felszámolása; a Fellépés az éghajlatváltozás ellen és a Minőségi oktatás kategóriákban értünk el figyelemre méltó helyezést. Idén először jelent meg egyetemünk az UI Green Metrics listán, azaz a zöld egyetemek nemzetközi rangsorában.

Hallgatói támogatórendszert és Hallgatói Szolgáltató Központot működtetünk, amelynek során egyetemi hallgatóink minden olyan segítséget megkapnak, amelyre szükségük lehet a tanulmányaik ideje alatt. Olyan egyetemet építünk, ahol mindennapi munkánk, oktatási tevékenységünk során a szakmai értékek közvetítésén túl elsősorban oktató kollégáim, de minden más területen dolgozó kollégánk is olyan emberi értékeket, mintákat is közvetítenek a hallgatóink felé, mint a becsület, a tisztesség, a jó szándék és nem utolsósorban a szeretet.

Az egyetem sokféle képzést kínál a hallgatóknak. Mely karok számítanak a legnépszerűbbnek, és mely képzések azok, amelyek iránt, ha csak az arányokat nézzük, az utóbbi időben leginkább növekedett az érdeklődés?

A 2023-as felvételi eljárásban 43%-kal nőtt a felvettek száma, azaz minden eddiginél több új hallgató jelentkezett az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemre. Ez azt jelenti, hogy a múlt év szeptemberében háromezernél is több elsőéves kezdte meg tanulmányait intézményünk falai között.

Legnépszerűbb a pedagógusképzés, minden második hallgató ezen a képzési területen kezdi meg tanulmányait. Emellett az informatikai, a sporttudomány, a gazdaságtudomány alapszakjai, valamint a művészeti képzési területek szakjai vonzottak több száz hallgatót. 

Egyre kedveltebbek az agrár képzési terület szakjai is. Szőlész-borász felsőoktatási szakképzésben, illetve szőlész-borász mérnöki alapszakon jelenleg összesen 101 hallgató folytat tanulmányokat nappali és levelező tagozaton egyetemünkön, közülük 35-en 2023-ban nyertek felvételt az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemre.

Idén először indult intézményünkben művészeti instruktor mesterképzés, illetve az Egri Hittudományi Főiskolával közös képzésben kántor alapszak. 

Ha az ország másik részéről érkezik valaki az Eger Wine Meetupra, és van egy kis ideje felfedezni Egert, milyen kedvenc látnivalót vagy programot ajánlana neki?

Elsőként egyetemünk főépületében, a Líceumban található, európai szinten is ritkaságnak számító Főegyházmegyei Könyvtárat ajánlanám, amelyben a legrégebbi dokumentum 1048-ból származik. Emellett itt őrzik többek között Magyarország egyetlen teljes autográf Mozart-levelét, valamint a Dante-kódexet, melyből az egész világon mindössze három darab található. 

Érdemes felmenni a Líceum tornyába, és megtekinteni a Csillagvizsgálót, valamint azt a lélegzetelállító panorámát, ami a teraszról nyílik 360 fokban. A torony csúcsán találjuk a legizgalmasabb attrakciót, a Camera obscurát, ahol tükörrendszerrel vetítik ki a város élő képét egy asztal lapjára. Ez a szerkezet világszinten is különleges, az európai kontinens legrégebben működő ilyen készüléke. 

Eger ékessége a barokk stílusban épült, impozáns Egri Érseki Palota. Annak Kulturális, Turisztikai és Látogatóközpontjának megtekintése feledhetetlen élményt jelenthet az odalátogató turisták számára. Itt lehet bejárni a több kilométer hosszú érseki pincerendszert is.

A városi túrák után jó szívvel ajánlok egy hosszabb pihenést a török fürdőben, ahol varázslatos fürdőélményben lehet részünk a török időket idéző kristálytiszta gyógyvizet szolgáltató medencékben.