Miután Antonella és Ersiliana Bronca átvették édesapjuk pincészetét, nem csak a saját, hanem a régió kedvelt pezsgője, a prosecco műfajába hoztak változást. A nővérek nevükre vették a pincét, a magas minőségű bor készítéséhez szükséges régi tradíciókat elevenítettek fel és kombináltak a legújabb tudományos ismeretekkel annak érdekében, hogy a prosecco ne csak egy frissítő ital legyen, hanem egyben komoly, érlelhető bor is. 

 

Mi a prosecco sikerének titka? Miért élvez ekkora népszerűséget napjainkban?

A prosecco sikere az 1990-es évekre nyúlik vissza, és népszerűségében kulcsszerepet játszott, hogy az olasz életérzés szinonimájává vált – egy friss és kellemes, könnyen iható, alacsony alkoholtartalmú pezsgő. Ami nem jelentette azt, hogy rossz minőségű lett volna.

Másként fordultok a prosecco készítése felé, mint más pincészetek. Melyek a legfontosabb szempontok, amelyeket kulcsfontosságúnak éreztek ahhoz, hogy olyan proseccót készítsetek, amilyet elvártok magatoktól?

Egyes termelők a siker miatt mintha kevésbé ügyelnének a prosecco minőségére. A Sorelle Bronca célja azonban az, hogy egy nagybetűs Prosecco Superiore DOCG-t készítsen, ami azt jelenti, hogy a bornak tartalmasabbnak, komolyabbnak kell lennie.

Filozófiánk alapja, hogy a minőség a szőlőben dől el, ennek megfelelően a művelést a terroir, a tőkék kora és az éghajlati tendenciák figyelembevételével finomhangoljuk. A cél az egyensúly elérése anélkül, hogy túlterhelnénk a szőlőt. A legfontosabb szempontok számunkra a következők: a nyersanyag tisztelete és a lassú termelési filozófia, és a kézműves szőlőfeldolgozás.

Ugyancsak lényeges a Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG mikro- és makrozónák kijelölése a legmegfelelőbb területek azonosítása érdekében, amelyek a leginkább alkalmasak az adott terroir kifejezésére. Emellett további szempont még a kézi szüret, kis ládákba. A lassú termelés filozófiája több értelemben is jelen van az életünkben. Egyrészt az alapanyag hosszabb feldolgozási idejében – a szüreteléstől a zúzáson, erjesztésen, érlelésen át a bor palackozásáig. Az elsődleges és másodlagos erjedések ellenőrzésén a seprőn tartás szemszögéből. A szüreti időpont megfelelő megválasztásán, hogy legyen ideje a területnek a szőlőfajtán keresztül saját jellegét kifejezésre juttatni. Valamint az érlelési időkre szentelt kiemelt figyelmen keresztül.

Jelentőséget tulajdonítotok a kutatásoknak. Milyen konkrét területeken tudtok hasznosítani tudományos eredményeket?

A felfedezés és a kutatás a kezdetektől fogva szerves része a Sorelle Bronca működésének. Családi borászatként aktívan kivesszük a részünket különböző szőlészeti és borászati kutatási projektekben. Együttműködtünk a Conegliano Kísérleti Szőlészeti Intézettel, hogy kiválasszuk a régió számára legmegfelelőbb klónokat, és részt vettünk a történelmi proseccofajták, így a glera, a bianchetta és a perera újrahonosításában. 

Több mint húsz éve dolgozunk együtt egy borászati tanácsadó céggel, a Giotto Consultinggal azzal a célkitűzéssel, hogy magas minőségű, egyedi arcélű és hosszú életű borokat állítsunk elő. Meggyőződésünk, hogy a mi pezsgőink nem csak azonnali fogyasztásra alkalmasak, hanem hosszú időn át élvezhetőek maradnak. Ennek érdekében olyan fogásokat és technológiát vezettünk be, amelyeket korábban senki nem alkalmazott a prosecco előállítása során. 

A kutatás lassú folyamat, de az eredmények rendkívüli elégedettséggel töltenek el bennünket. A munkánk igazolása, hogy például nemrégiben rábukkantunk egy több mint hároméves Prosecco Superiore DOCG palackra, és a felbontása után egy karakteres és összetett bort élvezhettünk, ami ritka teljesítmény ebben a műfajban.  

Édesapátoktól örököltétek meg a pincészetet. Melyek voltak azok a pontok, amelyeket a kezdetekben meghatároztatok, hogy másképp szeretnétek csinálni, mint ahogy korábban zajlott?

Egy olyan korban, amikor a borágazatot a férfiak uralták, én és a nővérem a sarkunkra álltunk, és létrehoztuk a Sorelle Bronca márkát, ami a borvidék szempontjából történelmi tett volt. Kellően bátrak, magabiztosak és újító szelleműek voltunk ahhoz, hogy egy generációs váltás élére álljunk, és átalakítsuk az ágazat borászati filozófiáját. 

A Sorelle Bronca az erős női jelenlétnek köszönhetően kreatív, dinamikus, érzékeny, a részletekre is odafigyelő és a lassú termelésre épülő megközelítést választott és érvényesített. A borászatunk mélyreható technológiai váltáson ment keresztül, és a neves boros rendezvényeken való részvételünknek köszönhetően nemzetközi elismertségre tettünk szert.  

Ráadásul az akkoriban kibontakozó minőségorientált olaszországi vendéglátással együttműködve egy új piacot hoztunk létre. A Sorelle Bronca márka története kiváló és felemelő példája annak, hogy a nők képesek bármilyen iparágat forradalmasítani, utat törve mások számára.   

Menet közben azért biztosan gazdagodtatok új tapasztalatokkal. Ha ma visszautazva az időben tanácsot adhatnátok akkori önmagatoknak, amikor belevágtatok a Sorelle Bronca kialakításában, mi lenne az?

A hosszú évek során szerzett, kincset érő tapasztalatokat át kell adnunk az újabb nemzedékeknek. Arra szeretnénk bátorítani a fiatal vállalkozókat, hogy rendületlenül törekedjenek a minőségre, és közben ne feledkezzenek meg a környezetről és az ökoszisztémáról sem, amelyben élünk. Törekedjünk magasabbra, próbáljuk meg túlteljesíteni az elvárásokat. A mi mottónk: soha ne érjük be a legjobbnál kevesebbel!