Gere Attila az ikonikus Gere Attila Pincészete alapítója, aki együtt bontakozott ki a Villányi borvidékkel, és aki vezető bormárkáit ismertté tette a szűk tudatos borfogyasztói körön túl is. Gere Attila saját termőterületein biogazdálkodást folytat. Az Eger Wine Meetup Jó gyakorlatok a fenntartható termelésben kerekasztal-beszélgetésén nyújt majd betekintést munkamódszereibe. 

 

Mik voltak a legerősebb érvek a biogazdálkodás mellett, mielőtt még belevágott?

Az első akkor az volt, hogy ha lesz unokám, nem akartam vele mérgezett területre besétálni. A másik az az elvárás volt, hogy azt a kevés szőlőt, ami a terméskorlátozás után a tőkén marad, meg tudjuk védeni. A bio-szőlőművelésről pedig tudtam, hogy fokozza a növények ellenállóképességét. Az már csak hab volt a tortán, hogy már akkor látni lehetett egyre több piacon, egyre több fogyasztónak lesz ez kritikus szempont a jövőben. 

2010-ben vágott bele a bioművelésbe, abban az évben, amikor legendásan sok eső esett és alacsonyak voltak a hőmérsékleti értékek. Nem merült fel kétség, hogy ez biztosan jó ötlet-e?

Ez a kritikus év nemhogy elvette volna a kedvem, inkább megerősített. Láttam, milyen az, ha előnytelenek az időjárási körülmények. Mi ugyan elveszítettük a szőlőnk felét, de azt tapasztaltam, hogy másnak sem volt több vagy egészségesebb szőlője: azoknál, akik konvencionálisan művelték a szőlőt, ugyanúgy 50% volt a veszteség. 

Mit gondol, mi az a gát, tévhit, ami a legtöbb gazdát visszatartja az átállástól?

A legalapvetőbb, hogy félnek a betegségektől, félnek attól, hogy nem tudják megvédeni a szőlőjüket. Pedig ettől nem kellene tartaniuk, mert szisztematikus munkával, tudatos, gondos szőlőműveléssel színvonalas eredmény érhető el. Szerintem a zöldmunkának van kiemelkedő jelentősége, arra nagyon oda kell figyelni. 

Lassan tizenöt éve folytat bioművelést. Melyek a legfontosabb tapasztalatok, eredmények, amelyek miatt kitart mellette?

Mára hozzászoktunk ehhez a rendszerhez, kialakult bennem és a csapatunkban is egyfajta beidegződés. Természetesnek vesszük, hogy az összes saját területen bioművelést folytatunk. A bor minősége pedig végeredményben döntően a szőlőben dől el. Ugyan bioborunk egyelőre kevesebb van, ennek pedig az az oka, hogy a borászatban más feltételrendszernek kell megfelelni. Nálunk a nagy vörösborok kategóriájában az összes kénessavszint határértéke jelenti az egyetlen kihívást, de dolgozunk azon, hogy ezt megoldjuk – már nem sok hiányzik.