Lőrincz György az egyik legelismertebb borász szaktekintélynek számít itthon, aki komoly energiát fektetett az egri csillag és az egri bikavér borkategória megerősítéséért a prémium borok mezőnyében. Sokan gondolhatják, ha valakinek már nem kell tanulnia, az éppen ő, mégis alkalomról alkalomra szerepet vállal az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem szőlészeti és borászati konferenciájának megszervezésében, és idén is színpadra lép az Eger Wine Meetupon.

 

Mit gondolsz a szakmai ismeretszerzésről, a tanulásról? Eleget tudsz már?

A minőséget mindig lehet fokozni. Ahhoz, hogy megközelítsük a világ elismert borélményeit és lépést tartsunk velük, nagyon figyelmesen kell dolgoznunk. Azon túl, hogy az iskolákban megtanultuk az alapokat, a munkánkat koncentráltan és átelmélkedve kell végeznünk ahhoz, hogy a tapasztalatokból megismerés, majd tudás legyen. Ez azonban csak egy szűkebb ismeret a dűlőink, a szőlőink és a boraink fókuszában.

Sok terület van még, amit ismernünk kell ahhoz, hogy jól működő szőlőbirtokká váljunk. Tudnunk kell gazdálkodni, munkát szervezni, kapcsolatokat működtetni, folyamatosan tervezve építkezni, pontosan elszámolni és még sorolhatnám… És fontos a kollégákkal együttgondolkodva közösen haladni. Véleményem szerint az, aki ezen területekre figyel, annak sokkal nagyobb a lehetősége és az esélye arra, hogy fennmaradjon.

Korábban is részt vettél a meetup előzményének számító konferencia szervezésében. Miért tartod jó formátumnak ezt a szakmai programot?

Egy ilyen koncentrált szakmai programon egy rövid időintervallumon belül sok aktuális információt kaphatunk, ugyanakkor nagyszerű lehetőség a találkozások révén a tapasztalatcserére is. A nagy tudású emberek és a nagyszerű példák hihetetlen lelkesedést tudnak adni.

Melyik az a két előadás, amelyre a legnagyobb várakozással tekintesz?

Érdekel, hogyan lehet stabil, fejlődő birtokot működtetni. Nyilván ebben sok minden benne van. Az alap a tervezett borhoz nélkülözhetetlen optimálisan érett, gazdag zamatú szőlő megtermelése. A szeszélyes évjáratokban hogyan és miként tud reagálni a termelő? Kiemelten érdekel a birtok- és márkaépítés is, hiszen hosszú távon kell terveznünk. Rengeteg törvényszerűség és természetesen jó gyakorlat van, aminek alkalmazása segíthet nekünk. Ezeket pedig első kézből, a sikeres magyar és külföldi szakemberektől lehetőségünk lesz ez alkalommal megkapni.

A meetup négy tematikus blokkból épül majd fel. A birtoképítés a te munkádban is fontos terület. Miért érdemes mások gondolatait is megismerni ezzel kapcsolatban?

Nagyon szeretnék sajátos és értékes borokat termelni. Úgy gondolom, ez egy nagyon összetett feladat, és pont ezért szükséges, hogy megismerjük, ki hogyan jutott előre. Mindenkitől tudunk tanulni. Sok út van, amelyet az egyéni élethelyzetek és állapotok természetesen befolyásolnak, ám a sok tanulságból bizonyosan lesz új és megfontolandó gondolat.

A meetup első napját a találkozások fontosságának jegyében egy borkóstoló esttel zárjuk, ahova minden borász magával hozhatja saját borait is, hogy megmutassa azokat a társainak. Milyen borokkal készülsz?

Izgalmas és örömteli baráti estére számítok. Természetesen egri borokat szeretnék megmutatni, egri csillagot és bikavért, olyanokat, amelyek kifejezik azt, ahol most tartunk, és talán sejtetni tudják ennek a csodálatos borvidéknek a lehetőségeit és páratlan karaktereit.