Németország egyik legnagyobb családi borászatától és biodinamikus művelésű szőlőbirtokáról, a Dr. Bürklin-Wolf pincészettől Oskar Micheletti – korábban a pincészet borásza, ma a nemzetközi értékesítés irányítója – érkezik az Eger Wine Meetupra, hogy a gyakorlatban is megossza a konferencia Fenntarthatóság szekciójában azokat a tapasztalatokat, amelyekre az átállás időszakában, illetve azt követően tett szert a pincészet.

 

Egy olyan családi pincészet esetében, amelynek eredete 1597-ig nyúlik vissza, egy generáció mekkora lépéseket és milyen változásokat tud végrehajtani?

Gyakran csak akkor értjük meg, hogy egy lépés valójában mekkora, miután már megtettük. Ha most visszatekintünk a pincészet elmúlt 33 évére, sok fontos változás történt. 1990-ben Bettina Bürklin-von Guradze vette át a pincészetet édesanyjától, és azonnal megértette, hogy változásokra van szükség. 

Ekkor indultak az első lépések a fenntartható gazdálkodás felé, az első kísérletek a biodinamikus gazdálkodással, a dűlők és a borok teljesen új besorolása, a teljes szőlőterület jelentős csökkentése és a folyamatos összpontosítás az alaptevékenységünkre és az alapvető identitásunkra: a rajnai rizlingre. Sok esetben az akkoriban kisebbnek vagy nagyobbnak gondolt lépésekről csak évekkel később derült ki, hogy valójában mekkora a jelentőségük. A Dr. Bürklin-Wolf pincészet modern, dinamikus korszakának története arra tanított bennünket, hogy a stagnálás visszalépéshez vezet. Soha nem szabad megállni! 

Van-e életre szóló küldetése a mai generációnak?

Ma más kihívásokkal kell szembenéznünk, mint az előző generációknak. Az éghajlatváltozás, a növekvő munkaerő- és energiaköltségek, a piaci változások és a politikai bizonytalanság… Ma már egyszerűen nem elég pusztán jó szőlész-borásznak lenni. A tulajdonosnak, a borásznak, az agronómusnak gyakran pillanatok alatt kell a megváltozott körülményekhez alkalmazkodnia. A mai viszonyok között a küldetést heti vagy napi feladatként kell érteni. Egy borászat és az ott dolgozók szempontjából ma talán az a legfontosabb készség, hogy a változásokra gyorsan és hatékonyan tudjanak reagálni. 

Hogyan látod a rajnai rizling helyzetét a jelenlegi változó bortrendekben?

A rajnai rizling divatosabb lett, mert ez a fajta tökéletesen tükrözi a borvilágban jelenleg uralkodó korszellemet. Friss, minerális, alacsony alkoholtartalmú. Ezek olyan tulajdonságok, amelyekre most nagy kereslet van, de profil és identitás tekintetében még hosszú út áll a német rizling előtt. 

A borvilág olyan gyorsan változik, hogy arra kell összpontosítanunk, ami soha nem megy ki a divatból: a minőségre és a terroirra. A rizling természetesen a DNS-ünkbe van írva, de a felső kategóriás boraink esetében a terroirt helyezzük előtérbe, nem a fajtát. A terroir egy olyan egyedi tényező, amit máshol nem lehet reprodukálni. Ha a munkád ilyen szigorú filozófián alapul, és olyan borokat próbálsz létrehozni, amelyek képesek felvenni a versenyt a világ legjobb fehérboraival, akkor nem a fajtára kell fókuszálni, hanem egyre inkább a birtokra és a dűlőkre. 

Előfordulhat, hogy az éghajlat változásai átalakítják az általatok kiemelt terroirok struktúráját, kizárva valamelyik területet a legjobbak köréből, vagy hozzáadva egy másikat, amelyik eddig nem szerepelt köztük? 

Ez egy fontos vita, de a kérdés lényege, hogy a kiváló borok kiváló termőhelyekről származnak, és miközben a fő hangsúly most az átlaghőmérséklet változására esik, sok szakértő megfeledkezik arról, hogy a talaj is egy sorsdöntő tényező. Véleményünk szerint egy kiváló dűlő képes testet és érettséget adni egy bornak a hűvösebb években, ugyanakkor a melegebb években képes megőrizni a frissességet és az ásványosságot. 

A grand cru dűlők „pufferelni” tudják az évjárat hatását! Ez az, amit minden évben felfedezünk a borainkban, még akkor is, ha a legjobb dűlők némelyike a legerősebb napsugárzásnak van kitéve. Az elmúlt 5 évjárat a valaha mért legmelegebbek közé tartozik, de a pincészet legjobb borai ezekben az években is olyan dűlőkből származtak, amelyeket már 300 évvel ezelőtt is a legjobbnak tartottak. 

Már jelen vagytok a magyar piacon. Milyenek a tapasztalataitok?

Itt vagyunk Magyarországon, ez egy fejlődő piac számunkra. Ahogyan más bortermelő országokban is, ahol már erős a hazai borok identitása és ismerete, a rizlingjeinket Magyarországon gyakran azok veszik, akik valami mást keresnek, illetve akiket érdekel az összehasonlítás a saját országuk boraival. Több éve dolgozunk együtt a Bortársasággal, egy kiemelkedő magyarországi partnerrel, akik sikeresen értékesítik a portfóliónkat a birtokboroktól a zászlósborokig.

Képek: HeroesOfRiesling